Pages

Thursday, 17 April 2014

Kaki SUSU ? Apa itu Kalsium?

Kalsium...merupakan mineral yang paling banyak ada dalam badan kita...Sebanyak lebih dari 90% bahan keras dalam tulang dan gigi...Wowww..banyakkan??
Kenapa perlu KALSIUM?
Kalsium PERLU untuk pembentukan dan mengekalkan tulang yang kuat serta gigi yang sihat. Selain itu, kalsium juga diperlukan bagi proses pembekuan darah, penghantaran gerakbalas saraf serta kontraksi otot.. Yang paling penting KALSIUM DIPERLUKAN BAGI MENCEGAH OSTEOPOROSIS.


Jumlah kalsium diperlukan?
Institut Kesihatan Kebangsaan telah mengesyorkan sebanyak 1000mg sehari bagi wanita dan 1500 mg sehari bagi wanita yang sedang mengalami pasca putus haid...

Siapa tak perlukan kalsium?
Takdenye satu manusia pun yang tak perlukan kalsium..hehehee..^___^…

Dan sebenarnya (ala ala lagu Yuna plak..) adalah sukar bagi kita srmya memperolehi jumlah kalsium ini dalam diet seharian. Sebab..ramai antara kita yang demgan sendirinya telah menghadkan pengambilan susu serta keju disebabkan oleh kalorinya...
Jika sekiranya ada pun..purata kita- kita yang ambil kalsium adalah kurang dari 600mg kalsium sehari...haaa..dah nampak kenapa ramai rakyat2 kena masalah penyakit kerapuhan tulang @ osteoporosis?

Jadi...untuk elakkan masalah yang bermasalah ini di kemudian hari... Jom sama-sama kita amik Ostematrix..sehari 2 tablet sahaja untuk maintain kalsium dalam tubuh...
Harga ? Lebih murah dari segelas susu...
Sebotol ( retail price ) RM 61.00 / 120 TAB...
confirm nak ?
Terus sms saya 014-2541884
@ email ke shinjukeyna02@gmail.com

Jangan tunggu lama-lama tau...lebih lama, lebih tinggi risikonya...

Wednesday, 29 January 2014

Kekacang yang TIDAK BAIK UNTUK Kesihatan / Diet

Jom layannn... ^_^ sedikit info sharing dipagi hari...terutama kepada si dia yang diet / nak kuruskan badan tetapi layann makan baked bean...

While beans are actually one of the healthiest carbs sources out there, loaded with fiber and protein, there's actually one variety of beans you should be AVOIDING at all costs:

Baked Beans.

Fact is, manufacturers of commercial "baked beans" are completely RUINING this health food by piling in sugars galore along with a slew of artificial ingredients.

Many brands are now even including high fructose corn syrup and numerous other corn ingredients, such as corn starch, in their products...bad news!

For example, a 1-cup serving of canned "baked beans" contains more than 20 grams of ADDED sugar on average while the same 1-cup serving of regular kidney beans, pinto beans, red beans, etc, contains only a gram or two of naturally occurring sugar.  BIG difference!

That said, when buying beans and adding them to your diet (which is actually a great choice), make sure to avoid commercial "baked beans" products and instead go with bean products that don't add all the extra junk.

Some great varieties of beans and legumes are:

Pinto Beans
Red Beans
Navy Beans
Lima Beans
Black Beans
Black-eyed Peas
Marrowfat Peas
Chickpeas
Butter Beans
Lentils

And there are even some natural packaged versions of the above listed beans and legumes that add a number of healthy and natural seasonings to spice them up a bit.  The lesson here is to avoid "baked beans" in favor of the plain stuff (which you can then spice up at home) and when buying anything packaged, take a good, hard look at the ingredients and nutrition facts.

If it's got added sugar and artificial ingredients, skip it!

In addition to that, 
we also want to make sure you're aware of one particular carb that you literally should NEVER eat.  You see, this extremely common carb wreaks havoc on your fat-storing hormones in a MAJOR way, and has even been shown to hamper memory, slow brain activity, and increase your risk of Alzheimer's.

Even worse, the money-hungry food industry is conspiring to sneak this nightmare carb into just about everything.


psst: info copypaste jer dari BIO TRUST NUTRITION

Sunday, 12 January 2014

Minuman ISOTONIK Aku ~ Sport Nutrition

Assalamualaikum.......
Salam pagi Ahad semua...besok dah start keja...
Ada yang hari ni dah start keja dah...kan...
Wokeyyy...
Aktiviti hari ni?...
Nak hike Bukit BM / Bukit To'Kun jap lagi...
Alang-alang dah lewat...soo...aku lewatkan sket lagi..hahah

Hurmm..yang pastinya...untuk outdoor macam ni..aku selalu
pilih untuk minum PERFORMANCE DRINK ( klik untuk detail) selain dari
100 Plus atau minuman isotonik yang lain...
Bezanya...Performance Drink ni aku kena bancuh 
sebab ianya dalam bentuk serbuk...

Why Choose Performance Drink ?
 - Rehydrates Faster than Water
- Ada OptiCarb untuk tenaga yang berpanjangan
- Membekal bendalir & elektrolit yang penting untuk mencegah penyahidratan
- TERBUKTI SECARA KLINIKAL dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi TENAGA, OTOT, DAN PARAS bendalir yang perlu bagi penyahidratan  yang wajar.

Yang penting tak ada PERASA dan PEWARNA tiruan... Selamat untuk perut yang gastrik...

Okeylah..time to go...kita sambung chit chat lagi nanti...BW pun blom abessss...
Aku akan gigih berusaha...

SELAMAT BERHUJUNG MINGGU SEMUA...

TINYMUMMY.BLOGSPOT.COM...
SMS 014-2541884

Saturday, 4 January 2014

Susu Oh Susu... Nutrisi Seimbang ? DHA ? Omega 3?

Hahh..tah kenapa pulak nak post pasal SUSU ni kan...?

Hihii...teringat en somi...belikan anak-anak susu yang diluar jangkaan daku...
Katanya sebab ada tulis DHA PLUS..sebab tu dia beli...Mementang anak-anak bakal bersekolah...alahaiii..terharunya...
Jom tengok sket susu terbaru yang en somi belikan untuk anak-anak...



Inilah diaa...Enfagrow DHA PLUS...
Tapi...susu yang biasa anak-anak minum iaitu Dutch Lady masih lagi dibeli dan diberi...
Katanya sulam-sulam la...hihiii...



Hokay..berbalik pada cerita asal...Both of it ada kelebihan masing-masing...haa..
To be honest..memula bab DHA tu lah...then bab harga...hehehehe...harusss...
Dutch Lady ada 5X DHA dan TT Ratio Advanced...Manakala Enfagrow ada  DHA Plus... 
Memang berbeza...persoalan kat sini..buka jenama susu tu sebenarnya..TETAPI...
Haa...nutrisi yang dibekalkan...mencukupi @ tidak...Seimbang @ sebaliknya...
Banyak benda dah pernah ditanya sama ada pada nurse @ doktor sebab kedua-dua baby boy ni suka sangat minum susu...Makan memang kurenggg...


Senang je jawapan dorang..walaupun ayat tak sama...
Bagi jer makan apa yang diaorang suka...TETAPI !!!  Suplemen seperti multivitamin perlu untuk cover nutrisi yang tak cukup...DHA  penting untuk tumbesaran serta perkembangan otak kanak-kanak...Nak minum susu bagi jerr...sebab susu mempunyai nutrisi yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak.....
Haaa..korang nampak tak??...The point here is...pilih jer susu mana pun...tak kira jenama...Asal nutrisinya cukup lengkap...Terbaik lagi, tambah suplemen seperti multivitamin serta Omega 3 / DHA ...

Jom tengok apa  suplemen untuk  dua orang budak yang ceria lagi manja nih...
OmegaGuard Shaklee
minyak ikan tulen bergred farmaseutikal
Baik untuk perkembangan otak kanak-kanak...
Baik untuk kanak-kanak yang ada jangkitan pada tekak,
Broncholitis, dll...Kaya OMEGA 3, DHA & ALA...
Jangan bimbang..sebotol ada 90 capsules...2 @ 3 hari sebiji...tak perlu bagi anak makan hari-hari...
Omega Guard Shaklee lebih 3 kali ketumpatan dari minyak hati ikan... ^___^
OmegaGuard Shaklee diproses menggunakan kaedah penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengekstrak asid lemak omega 3 yang paling tulen dan paling semulajadi selain dari menyingkirkan bahan merbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin dan PCB yang merupakan bahan kimia industri yang sangat toksik.. Soo..nak beli OMEGA @ DHA ni pun kena hati-hati jugak..sebab bila tidak diekstrak dengan betul..kita pula yang mnenerima padah dengan pengambilan toksin terus ke dalam tubuh...Omega Guard merupakan ekstrak dari ikan laut air sejuk terpilih seperti sardin, mackerel, herring serta anchovies di perairan negara Jepun.
OmegaGuard telah dikenali sebagai minyak ikan PALING TULEN didunia yang mempunyai rangkaian  spektrum penuh 7 jenis asid lemak Omega 3  semulajadi termasuklah EPA,  DHA,  ALA,  dan banyak lagi.  

Meal shake...sedap sebagai kudapan...
Kaya dengan 24 jenis vitamin & mineral
dibuat dari bahan semulajadi...seperti:
Sayuran,  buahan, kacang soya dan lactalbumin.
NUTRISI MUDAH DISERAP TUBUH...


Hidangan yang lazat ...budak-budak memang suka untuk meratah...
Membantu tumbesaran, Membina sel darah merah, Membekalkan nutrisi yang sevukupnya kepada tubuh...
Ia  juga antioksida...dan membantu membuang lebihan lemak dan sisa buangan dari perut...detoksifikasi...

Both of this item...campur je kedalam susu..and yup...cukup mudah...
Perbezaannya...anak-anak takkan mudah mendapat penyakit...lebih cergas dan ceria serta mudah memberi tumpuan serta mengingati pelajaran...

Jom berikan anak-anak kita khasiat OMEGA 3 yang kaya dengan DHA serta MULTIVITAMIN + MINERAL pelengkap kepada nutrisi yang tidak diambil oleh tubuh anak kita...


Nak cuba SET OMEGA dan MEAL SHAKE untuk diri sendiri @ anak anda?
PM saya kalau nak cuba Omega dan Meal Shake untuk anak anda...

Creating Heathier Life With Natural Supplements..
Choose Shaklee..its safe and natural...
NORHAZLINA MOHD ZAKI
SMS 014-2541884


Saturday, 28 December 2013

Tidur Tanpa Bantal ??

Tidur Tanpa Bantal...


Bestkan tengok baby tidur cenggini...

Moms and baby slept ...


tahukah anda?..Bahawasanya...tidur tanpa bantal sebenarnya membantu menguruskan tulang..?
Ini kerana ketika anda tidur tanpa  bantal, tulang akan berada pada posisinya serta lurus...
Sesuai dengan posisinya serta lurus.....

Apakata..jom kita praktikkan...

Sunday, 22 December 2013

VitaLea + VitaLAWA , Vita B + Beauty, Vita C + Cantik-Comel - Cun

VitaLea = VitaLAWA , Vita B - BEAUTY , Vita C - CANTIK_CUN_COMEL tak kaktun ??? ehehehe

A Right start to GOOD NUTRITION... I Choose Shaklee... 
Because : I Love NATURE thing... (nak tgk my beg?..hahaha...Love Natural) 

Its Always Safe 
Its Always Work 
Its Always Green...  
Aku tak nyesal dah amik supleemn Shaklee ni compare to other...
Bukan nak biz sgt pun..nak share dgn hangpa... What is my taught about suplemen yg baik... 
Dulu haku pun mmg blurry jugak...tak tau adanya suplemen ni..hahaha... Tahu I Love Green, I Love Nature jaa...masa tu..pi supermarket beli barang depa buh dah beg kertas recycle..igt lagi dakkk?..
Haaaa..Aku la salah seorang yg menyokong tu..hahaha..
Tapi bab Suplemen..aku failed..walhal..zaman tu..tok menakan aku dah telan dah suplemen Shaklee nih... Haa..nampak tak..nampak tak?...
Yang aku pulak duk bangga telan suplemen sintetik yg tak menafaat kat badan...
B Complex dan Multivitamin...dr syarikat mlm international... 
Paihtu..topup sket jamu2 dr negara seberang..aiyakkkk...(huwaaa..rasa nak nangis dgn ketidaktahuan dan pengetahuan aku)... 
Cetek beno... But not now..thanks to my BFF yg tak pernah PUSH aku utk joint Shaklee...Aku ja yg nak joint memandangkan aku dekat sini..dia jauh disana...Dan bila pikir lelama..boleh juga aku tolong orang len yang nak cari suplemen..tapi tak tau mcm aku...hahahaa...ok..STOP... 

 Now..aku dah jadi SID SHAKLEE..mau oder ka..nak tau experience selama 1 tahun ni aku dengan Shaklee..meh tanya...
Berkesan atau tak...?... Hehehee...dah tentu YESSSSSS...(aik..aku jwb sendiri..?) 
Nk tau apa2...meh tanya...

Setakat ni yg aku amik: 
========================================================
1. Alfalfa   klik - WAJIB 4 tab sehari (beli hat besaq..seppp) 

2. GLA klik  - WAJIB (nak sepp..sehari sebiji dohhh) 
3. Ostematix klik  - WAJIB (sehari sebiji jer) 
4. ESP   klik  - WAJIB 1 scoop sehari...4 bulan satu canister tuh... 
5. Carotomax klik  - aku selang2 hari 
6. Vitalea   klik - Pun aku selang hari 
7. B-Complex  klik   - Hat ni selang2 jugokk... 
8. Zinc Complex   klik - hat ni pepagi...kdg terlupa nak mkn..sbb kalut...dan minum esp..taknyer nak amik zink lg... 
9. Enfuselle Facial Cleanser   klik  - dah 4 bulan aku guna...tk abehh lg... 
10. Omega  klik - Selang hari bg kat anak... 
11. Lecithin  klik - sehari 2 biji jer...hahaha 
12. Vita E  Klik - ini pung aku selang..hehehe... pasepa?..dah telan GLA..ESP...Alfalfa...ok arr tuh... 
13. Performance Drink klik  - ni aku telan masa nak workout yg heavy jaa...yg mna aku tak telan minuman isotonik yg lain...anak aku pun mkn PD ni mcm snek sja...(pitam aku) 
14. Meal Shake klik  - Haa..ni multivitamin utk anak aku yg pickyeater, kerap sembelit...kdg redah telan lagu tu sja..sbb sedap..sayang nak guling2 kn biskut..telan ja...umphh..mmg best... 
15. Nutriferon  klik  - Haa..ni bapak feron sudah mai..aku sakit tekalu..pi cari hat ni..rasa nak demam, selsema..mmg telan yg ni...tak payah amik hari2..simpan buat stok waktu kecemasan...anak2 pun aku bg naa...serbuk..sedap jgk...ehehehe 
16. Vitamin C  klik & Chew Vita C  KLIK - Haa.ni lagi satu WAJIB amik..almaklum la...pah bedah dah berusia 30 +...eheheh...anak 2 org...kot2 boleh tambah kolagen dlm badan...then...yg best aritu msa rasa nak demam + selsema..sblum tidoq aku patahkan 2 biji...telan..trus tidoq...
Alhamdulillah..petua org2 lama..ni berkesan la..tak jadi demam + selsema... 

==============================================================

 * Aku ni tujuan amik suplemen dulu2..mmg nak jaga kulit..eheheh..tapi la ni nak jaga kesihatan...luaran dan dalaman...
Penting ker?..Pada aku..penting sangat...! Nak-nak aku mmg pernah aktif dulu..tau la badan rasa macam mna...nghehehee...
Al kisah...la ni nak kuaq rumah..aku tempek ja bedak..siap... Dulu,  tempek penapis suria bagai...siap foundation la mak jemah oitt!!! Rimas tapi terpaksa... 

Cara aku beli?...Haaa..selang2 jugak...buat budget la..
Kadang2 share la ngan sesapa bila tak mampu..ehehehe...aku pun bukannya qeja...ngeh hehehe... 
 Ok laa..banyak pulak cakap minah neh kan...hahaha... Hah..sapa2 nak try...mai bgtau kat aku..nak set apa? nnti aku suggest hat terbaik utk hangpa... 


x0x0    ^___^
Thanks sudi jaga KESIHATAN kita bersama... ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Love from Penang, SID 872537 :Norhazlina Mohd Zaki 
FB : Klik aku...
SMS/ wassup : 014-2541884

Friday, 6 December 2013

ESP / Soy Protein !! What it can do??

Assalamualaikum...Morning All... ^___^
Today i'm gonna sharing short entry about ESP / Soy Protein...
All the info taken from #Shakleetraining web...
The most important is...the INFO that i think MUST SHARE with all of  you...
Soooo..lets check it out...
^___^





Energizing Soy Protein - is an all plant protein that is naturally low in fat and naturally 

lactose and cholesterol free. It is also a good source of calcium and iron.



What it can do? 


- Good source of calcium and iron 


- Helped build muscles, skin and hormones 


- Supports the immune system 


- Helps retain normal cholesterol level 


- Promotes heart and prostate health 


- Minimize hot flashes 

- Promotes breast health



PRICE : RM150.00


Norhazlina - 872537
SMS 014-2541884